0 Läs mer >>
 
Varför inte taco-köttfärssås istället som ett alternativ till den vanliga fredags-tacosen? Gör den lite mildare genom att välja mild sås och utesluta jalapeñosen så att den även passar barnen :) 
 
Till 4 personer:
 
400 g blandfärs
1/2 gul lök 
1 msk smör
1 dl vatten
1 påse tacokrydda
1 burk medium tacosås (välj styrka själv)
2 dl créme fraiche 
3 färska jalapeños hackade
1/2 burk ekologisk majs
4 portioner pasta
 
Koka pasta enligt paketet. 
Stek lök och köttfärs tills köttfärsen är genomstekt. 
Tillsätt vatten och tacokrydda och rör tills det är utblandat. 
Rör i tacosås och créme fraiche. 
Häll sedan på majs och jalapeños. 
Låt puttra ett par minuter och servera sedan med pastan.
 
 

"Taco-bolognese"

0 Läs mer >>
Hemkokt blåbärssaft med bara 4 ingredienser :) en stor favorit bland barn! Även hos vuxna ;)
 
 
 
1 l blåbär
2 tsk citronsyra
5 dl vatten
6 dl socker per liter saft
 
Mosa bären och citronsyran lätt med en hålslev eller potatisstöt i en bunke eller gryta och låt stå och dra i minst 12 timmar, men gärna 1 till 2 dygn. 
Koka upp vattnet och slå över bären och låt rinna av i en saftsil. Pressa inte, då det kan komma med stora partiklar vilket inte ser fräscht ut. Koka sedan upp den avrunna saften i ett par minuter i en gryta tillsammans med sockret. 
Ta av eventuellt skum med en sked. 
Häll i rena glasflaskor och låt svalna. 
 
För att döda alla bakterier kan du värma glasflaskorna i ugnen i 100 grader i 15 min.
 

Blåbärssaft

0 Läs mer >>
En kycklingrätt med god sälta av bacon och fårost. Funkar lika bra med vanlig fetaost, men just fårost smälter väldigt bra i ugn och blir gratinerad :) 
 
 
Till 3 personer: 
 
3 Färska kycklingfiléer 
100 g Fårost i marinad
1 pkt bacon i småbitar
3 msk olivolja
3 msk japansk soja
Salt
Vitlökspeppar
Pasta
3 msk pesto genovese
eller mer beroende på mängd pasta
Färska körsbärstomater 
 
Smörj en ugnsfast form med 1 msk olivolja. 
Pudra kycklingfiléerna med salt och vitlökspeppar och lägg i formen. Ringla över resten av oljan och soja. Hacka baconet och smula fårosten och sprinkla över alltihopa.
Gratinera i ugnen i 200 grader i ca 20-25 min. 
Koka pasta enligt paketet. Häll av vattnet och blanda sedan med pesto.
Servera tillsammans. 
Kycklingen får ett jättegott spad som man gärna kan ringla över rätten! Servera med tomater eller en blandad sallad :) 
 

Kyckling med bacon oc...

0 Läs mer >>
Jättegod krämig soppa som är ett familjerecept som jag putsat till perfektion :) Gillar man lite krispighet kan man skippa att mixa soppan. Minst lika gott!
 
 
Till ca 1,2 liter:
 
1/2 purjolök eller 1-2 små från trädgården
1 gul lök
2 msk smör
5 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 broccolibukett eller 400-500 g fryst broccoli
4 dl valfri lagrad ost (min favorit är svecia eller brännvinsost)
1 äggula
1-2 msk maizena ljus
Några nypor färsk eller fryst persilja
3-4 krm grovmalen svartpeppar
salt
 
Skölj och strimla purjon och hacka löken smått. Fräs med smöret i en stor gryta.
Späd med vatten, mjölk och 2 dl av grädden. Tillsätt buljongtärningarna.
Lägg i broccolin och låt det hela koka på svag värme i ca 10 min. Var noga med att röra om då och då. Red med maizena om du önskar en lite tjockare konsistens.
Ta av soppan från plattan.
Blanda 1 dl grädde med äggulan och rör ned i soppan.
Rör ned osten och låt smälta.
Mixa soppan slät med mixerstav. (Kan uteslutas)
Smaka av med persilja, peppar och salt. Sältan kan variera beroende på vilken ost du valt, så var noga med att smaka av innan!
Gott gott! :)
 

Ost- & broccolisoppa

0 Läs mer >>
Supergott recept med inspiration från Vietnam! Det är alltså inte friterade kinesiska vårrullar som annars är det vanliga, utan de äts färska. Såsen är enligt mig grädden på moset och lyfter hela rätten :)
 
 
Till 12 st rullar, 3-4 personer:
 
Vårrullar:
12 Rispapper (1 pkt)
1 pkt, 100 g Glasnudlar (vermicelli)
1/2 Gurka strimlad
3 medelstora morötter strimlade
2-3 Salladsblad strimlade
3-4 hg kokta räkor, helst färska/frysta som du skalar själv
Persilja hackad färsk eller fryst
 
Hacka grönsakerna i små strimlor. 
Skala räkorna.
Koka glasnudlarna enligt paketet och klipp dem sedan i mindre bitar. 
Värm en liten kastrull vatten på svagaste värmen. Där i doppar du rispapperna ett efter ett i några sekunder och lyft upp försiktigt med en sked. (Fyll gärna rullen först innan du doppar nästa, då de har förmågan att snabbt klibba ihop sig)
Lägg ut rispappret plant och fyll det med valfri mängd nudlar, grönsaker, räkor och persilja (Jag hade i 4 räkor i varje). 
Se till så att du har lagom mängd av allt så att du sedan kan vika ihop rullen. Beroende på hur mycket fyllning du använder i varje, kan du antingen äta dem med kniv och gaffel och hälla såsen över men gör dem gärna lite mindre och dippa direkt i såsen.
 
Dippsås: 
1/2 dl Sweet chili-sås med vitlök (om utan vitlök, tillsätt 1 pressad klyfta)
1/2 dl vatten
1/2 Lime (juicen)
1 msk Japansk soja
1/2 msk Vinäger, gärna vitvins-
1/2 msk socker, gärna rörsocker
1 -2 tsk Fisksås (kan lätt ta över , så smaka av efter 1) 
 
Blanda alla ingredienser i ordningen ovan och häll sedan i en skål att dippa i jämte vårrullarna eller häll direkt över.
 
Hoppas det smakar! :)

Vietnamesiska vårrull...

0 Läs mer >>
Mitt bästa recept på Korv-stroganoff. Fungerar lika bra att laga med strimlad biff också om man föredrar det :) 
 
 
Till 3 personer:
 
1/2 Falukorv 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl vatten
2,5 dl Vispgrädde
1/2 msk kinesisk Soja
2 msk Kalvfond eller 1/2 tärning kalvbuljong
1/2 msk Sambal oelek
2 nävar hackad babyspenat
2 msk Tomatpuré 
1 krm grovmalen svartpeppar
Salt
 
Stek falukorv, lök och vitlök i en stekpanna tills korven fått lite lagom färg. 
Häll därefter i vatten och fonden/buljongtärningen och sedan grädden. 
Tillsätt därefter tomatpuré, soja, sambal oelek och svartpeppar. 
Låt puttra ett par minuter. 
Salta vid behov. 
Blanda i den hackade spenaten innan servering.
Servera med klibbigt jasminris.

Korv-stroganoff med l...

1 Läs mer >>
Mitt bästa recept på pastasås. Alltid fått mycket bra kritik och frågor om recept så varsågoda :)
 
 
Till 4 personer:
 
100 g rökt kalkon eller skinka
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1 msk smör
2 dl créme fraiche 
2 dl Grädde
140 g ädelost (ett paket) t.ex Kvibille (som använt här) eller Cambozola 
1 dl persilja färsk eller fryst
2 krm Grovmalen svartpeppar 
Salt
 
Fräs kalkon, vitlök och lök i smör i en gryta.
Häll sedan i grädde och sedan créme fraiche.
Smula sedan i hela ädelosten och låt smälta.
Krydda med persilja, svartpeppar och eventuellt lite salt.
 
Servera med färsk pasta gärna Pappardelle.
 
 

Ädelostsås med pappar...

2 Läs mer >>
 
Ett eget recept med lite inspiration från arla.se. Enkelt att laga och en perfekt dessert att lätt förbereda dagen innan och bara ta fram.
 
 
 5-6 personer:
 
Parfait:
3 äggulor
1 dl strösocker
250 g (1 burk) kvarg dulce de leche
1,5 dl vispgrädde 
1 msk ljus sirap
1 krm vaniljpulver 
 
Vispa ägg och socker poröst. 
Vispa grädden för sig. 
Blanda ner grädden, kvarg, sirap och vaniljpulver i äggblandningen. 
Täck en form med plastfolie i botten för att underlätta att senare få upp parfaiten, och häll sedan i blandningen. Täck sedan även över med plastfolie. 
Frys i minst 5-6 timmar.
 
Äppelkompott:
3 äpplen
2 msk smör
1/2 dl vatten
1 msk brunt farinsocker
1 msk strösocker 
1 tsk kanel malen
1/2 tsk kardemumma malen
 
Tärna och skala äpplena och stek dem i smöret ett par minuter.
Häll därefter på vattnet och sedan farinen, strösockret och kryddorna.
Låt puttra ihop några minuter tills äpplena blivit lite mjuka.
Klart! 
 
Får du kompott över går det utmärkt att frysa den till ett senare tillfälle. 
 
Häv upp den frusna parfaiten på ett fat eller skärbräda och dela den i bitar. Servera med äppelkompotten.
 
 

Karamellparfait med s...

0 Läs mer >>
Mitt eget recept - en helt underbar rätt som är en favorit här hemma. 
 
 
Ingredienser 2-3 portioner:
 
1/5 Fläskfilé eller fläskytterfilé 
1 liten Vitlöksklyfta
1 dl vatten
3 dl Grädde
Smör att steka i
1/2 msk kinesisk Soja
1/2-1 msk Dijonsenap (beroende på styrka)
1/2 Kalvbuljong tärning eller motsvarande mängd kalvfond. 
Salt
Vitlökspeppar
Svartpeppar
Färsk persilja
Maizena ljus redning
 
Skär fläskfilén i skivor och pudra dem med salt och vitlökspeppar på båda sidorna.
Stek dem i smör tillsammans med en pressad vitlöksklyfta tills de har fått lite färg. 
Häll på vatten, grädde, soja och buljongtärning. 
Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt det puttra någon minut. 
Smaka av.
Salta och peppra om det behövs.
Red såsen med lite ljus maizena vid behov.
 
Servera gärna med ett gott potatismos och toppa med färsk persilja (som jag gjort här), men funkar lika bra med klyftpotatis eller jasminris, & en blandsallad. 
 
Smaklig måltid :) 

Fläskfile med dijonså...

0 Läs mer >>
 
Supernyttig gröt perfekt som frukost med chiafrön som är fyllda med massor av nyttigt och livsviktigt omega-3! 
 
2 portioner: 
 
2,5 dl vatten
3 msk chiafrön
4 msk kokosflingor
2 portioner proteinpulver valfri smak
2 msk kokosmjöl
2 msk sojamjöl
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk honung
 
Blanda alla ingredienser och koka upp i en liten gryta till önskad konsistens. Tillsätt mer vatten om det känns för tjockt. 
 
Jag valde att använda proteinpulver med blåbär- och hallon smak och att toppa med skivad banan, frusna blåbär och mjölk :) 

Varm chiagröt

0 Läs mer >>
Idag kokar jag lingondricka! Ett enkelt och supergott recept från Allt om mat! Perfekt tillfälle att få användning av lingonskörden. I detta recept beskrivs också hur du kan använda lingonmoset som blir över efter första koket,till att göra mer saft. Denna saft får inte lika kraftig smak och bör drickas först eftersom den innehåller mindre mängd naturligt pektin och har därför inte lika lång hållbarhet.
 
Lingondricka:
2 l lingon
1 l vatten
3 dl socker per liter vätska 
 
Eftersaft: 
1 l vatten
Restlingon från koket
3 dl socker per liter vätska
 
Koka vatten och lingon ca 5 min, skumma av några gånger under tiden.
Mosa bären lätt med en slev och häll sedan upp bärmassan i en silställning över en stor bunke eller kastrull. Låt självrinna i ca 20 min.
Mät upp hur mycket vätska det blev och mät hur mycket socker du ska blanda upp den med.
Häll sedan vätska och socker i en kastrull och koka samman I ca 5 min. Skumma av väl med en slev under tiden.
Häll sedan upp i väl rengjorda glasflaskor. Du kan koka dem eller värma dem i ugnen 10 min i 100 grader för att döda bakterier.
Förvara svalt.
 
Eftersaft: Koka den överblivna bärmassan med vattnet i en kastrull i ca 5 min.
Häll sedan i silduk och låt rinna 20 min.
Mät upp vätskan och socker och häll i en kastrull.
Koka samman 5 min och skumma av under tiden.
Häll i glasflaskor och förvara svalt. Använd denna saft först.
 
 

Lingondricka

0 Läs mer >>
 
 
Ingredienser till 2 personer:
 
2 portioner fettuccine (här använt ekologisk bönfettuccine)
2 portioner laxfilé 
3 stora nävar svart- eller grönkål
1/2 dl pinjenötter 
1 vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
3 msk olivolja 
Parmesanost
Flingsalt
Svartpeppar malen
 
Koka fettuccinen enligt anvisningar.
Dela laxfileerna i kuber och stek i olivolja tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och pinjenötter. Tillsätt därefter kålen och låt den mjukna lite. Häll sedan på grädden, salta och peppra sedan efter egen smak och låt puttra i ett par minuter. Lägg upp. Riv parmesanost över rätten på tallriken. Klart!

Nyttig pasta med lax ...

1 Läs mer >>
En underbar höstlig rätt som har lite inspiration av ett recept av en av mina favoritkockar Leif Mannerström.
 
 
 
Till 2 personer:
 
3 dl risoni (t.ex Barilla)
1 dl créme fraiche
1/2 dl riven parmesanost
3 msk olivolja
300 g lammfärs
1-2 dl färsk timjan, torkad ca 2 msk.
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta pressad
1/2 l skogssvamp, jag använde blomkålssvamp men den är väldigt ovanlig tyvärr
3 msk smör 
Salt
Svartpeppar
 
 
Koka risonin till al dente enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda sedan i créme fraiche, parmesan och salt och en gnutta peppar.
Stek löken och vitlöken i oljan och tillsätt sedan färsen.
Krydda med salt och peppar. Om du använder torkad timjan tillsätt den i början av tillagningen, annars mot slutet.
Stek skogssvampen i smör och salta lätt. 
Lägg upp risonin på tallrikar, därefter färsen och sedan svampen överst.
Klart!
 

Parmesanrisoni med La...