Lingondricka

Idag kokar jag lingondricka! Ett enkelt och supergott recept från Allt om mat! Perfekt tillfälle att få användning av lingonskörden. I detta recept beskrivs också hur du kan använda lingonmoset som blir över efter första koket,till att göra mer saft. Denna saft får inte lika kraftig smak och bör drickas först eftersom den innehåller mindre mängd naturligt pektin och har därför inte lika lång hållbarhet.
 
Lingondricka:
2 l lingon
1 l vatten
3 dl socker per liter vätska 
 
Eftersaft: 
1 l vatten
Restlingon från koket
3 dl socker per liter vätska
 
Koka vatten och lingon ca 5 min, skumma av några gånger under tiden.
Mosa bären lätt med en slev och häll sedan upp bärmassan i en silställning över en stor bunke eller kastrull. Låt självrinna i ca 20 min.
Mät upp hur mycket vätska det blev och mät hur mycket socker du ska blanda upp den med.
Häll sedan vätska och socker i en kastrull och koka samman I ca 5 min. Skumma av väl med en slev under tiden.
Häll sedan upp i väl rengjorda glasflaskor. Du kan koka dem eller värma dem i ugnen 10 min i 100 grader för att döda bakterier.
Förvara svalt.
 
Eftersaft: Koka den överblivna bärmassan med vattnet i en kastrull i ca 5 min.
Häll sedan i silduk och låt rinna 20 min.
Mät upp vätskan och socker och häll i en kastrull.
Koka samman 5 min och skumma av under tiden.
Häll i glasflaskor och förvara svalt. Använd denna saft först.
 
 

Kommentera här: