Vietnamesiska vårrullar med dippsås

Supergott recept med inspiration från Vietnam! Det är alltså inte friterade kinesiska vårrullar som annars är det vanliga, utan de äts färska. Såsen är enligt mig grädden på moset och lyfter hela rätten :)
 
 
Till 12 st rullar, 3-4 personer:
 
Vårrullar:
12 Rispapper (1 pkt)
1 pkt, 100 g Glasnudlar (vermicelli)
1/2 Gurka strimlad
3 medelstora morötter strimlade
2-3 Salladsblad strimlade
3-4 hg kokta räkor, helst färska/frysta som du skalar själv
Persilja hackad färsk eller fryst
 
Hacka grönsakerna i små strimlor. 
Skala räkorna.
Koka glasnudlarna enligt paketet och klipp dem sedan i mindre bitar. 
Värm en liten kastrull vatten på svagaste värmen. Där i doppar du rispapperna ett efter ett i några sekunder och lyft upp försiktigt med en sked. (Fyll gärna rullen först innan du doppar nästa, då de har förmågan att snabbt klibba ihop sig)
Lägg ut rispappret plant och fyll det med valfri mängd nudlar, grönsaker, räkor och persilja (Jag hade i 4 räkor i varje). 
Se till så att du har lagom mängd av allt så att du sedan kan vika ihop rullen. Beroende på hur mycket fyllning du använder i varje, kan du antingen äta dem med kniv och gaffel och hälla såsen över men gör dem gärna lite mindre och dippa direkt i såsen.
 
Dippsås: 
1/2 dl Sweet chili-sås med vitlök (om utan vitlök, tillsätt 1 pressad klyfta)
1/2 dl vatten
1/2 Lime (juicen)
1 msk Japansk soja
1/2 msk Vinäger, gärna vitvins-
1/2 msk socker, gärna rörsocker
1 -2 tsk Fisksås (kan lätt ta över , så smaka av efter 1) 
 
Blanda alla ingredienser i ordningen ovan och häll sedan i en skål att dippa i jämte vårrullarna eller häll direkt över.
 
Hoppas det smakar! :)

Kommentera här: