Mustig älggryta som är lika god på älgskav (som här), grytbitar av älg eller älgfärs. Älgskav finns att köpa fryst i välsorterade matbutiker men har du en stek så kan du göra det själv vilket självklart blir godast. Du "skaver" av strimlor som på första bilden nedan. Det blir en god konsistens :) receptet är inspirerat från halv 8 hos mig för några år sedan, men jag har efter många tillagningar gjort mitt eget :) det är enkelt att dubbla om ni är många!

Till ca 5 personer:
1 stor gul lök
100 g trattkantareller
100 g skogschampinjoner
2,5 msk viltfond
3 msk smör
1 dl rödvin
1 dl vatten
2 lagerblad
4 enbär
1 tsk viltkrydda (kan uteslutas)
5 dl grädde
0,5 msk soja
4 msk vinbärsgelé
3 krm salt
1 kruka färsk persilja eller 4 msk fryst
Dela älgköttet i skavbitar.
Hacka och fräs sedan löken i smör så den blir lätt brynt och lägg den sedan åt sidan i en egen skål.
Rensa och stek svampen i lite smör och lägg sedan i samma skål som löken.
Bryn älgköttet i lite smör i en stor gryta och tillsätt sedan vatten, vin, fond, lagerblad, enbär och 1/2 tsk viltkrydda. Koka på svag värme i 10 min
Tillsätt sedan löken, svampen, grädde, soja, gelé, salt och 1/2 tsk viltkrydda. Låt koka 15-20 min på svag värme.
Krydda med hälften av persiljan mot slutet av kokningen.
Dekorera och krydda med resten över rätten på tallriken.
Servera med kokt eller pressad potatis och rårörda lingon :)