0 Läs mer >>
Mustig älggryta som är lika god på älgskav (som här), grytbitar av älg eller älgfärs. Älgskav finns att köpa fryst i välsorterade matbutiker men har du en stek så kan du göra det själv vilket självklart blir godast. Du "skaver" av strimlor som på första bilden nedan. Det blir en god konsistens :) receptet är inspirerat från halv 8 hos mig för några år sedan, men jag har efter många tillagningar gjort mitt eget :) det är enkelt att dubbla om ni är många! 
 
 
Till ca 5 personer:
 
400 g älgskav
1 stor gul lök
100 g trattkantareller 
100 g skogschampinjoner
2,5 msk viltfond
3 msk smör
1 dl rödvin
1 dl vatten
2 lagerblad
4 enbär
1 tsk viltkrydda (kan uteslutas)
5 dl grädde
0,5 msk soja
4 msk vinbärsgelé 
3 krm salt
1 kruka färsk persilja eller 4 msk fryst
 
 Dela älgköttet i skavbitar.
Hacka och fräs sedan löken i smör så den blir lätt brynt och lägg den sedan åt sidan i en egen skål.
Rensa och stek svampen i lite smör och lägg sedan i samma skål som löken.
Bryn älgköttet i lite smör i en stor gryta och tillsätt sedan vatten, vin, fond, lagerblad, enbär och 1/2 tsk viltkrydda. Koka på svag värme i 10 min
Tillsätt sedan löken, svampen, grädde, soja, gelé, salt och 1/2 tsk viltkrydda. Låt koka 15-20 min på svag värme. 
Krydda med hälften av persiljan mot slutet av kokningen. 
Dekorera och krydda med resten över rätten på tallriken. 
 
Servera med kokt eller pressad potatis och rårörda lingon :) 

Älgskavsgryta med sva...

1 Läs mer >>
Mitt bästa recept på kall sås till fisk :) framtestad till perfektion enligt mig med många underbara smaker ihop. När man vispar grädden får såsen en så luftig och härlig konsistens.
 
 

Till ca 8 dl sås:
 
2 dl vispgrädde
2 dl smetana
1,5 dl äkta majonnäs 
1/2 citron juicen
2 msk röd caviar
1 tsk salt
1,5 msk dill
1/2 hackad rödlök
1/2 dl hackad gräslök
1/2 tsk svartpeppar
2 stora vitlöksklyftor pressade
 
Vispa grädden fluffigt.
Rör sedan ner smetana och majonnäs där i. 
Hacka lök och gräslök smått, pressa vitlöksklyftorna, blanda ner.
Pressa citronen till juice, blanda ner.
Rör sist ner caviar, kryddor och salt.
Låt gärna stå minst en halvtimme i kylskåpet innan servering så smakerna får dra till sig.
Servera till någon god fiskrätt och potatis :) 
 

Kall sås till fisk

0 Läs mer >>
En mumsig redd fisksoppa med smak av vin, tomat och hummerfond :) supergod och enkel att laga.
 
 
 
Till ca 1,3 liter soppa:
 
1 torskblock ca 400 g
2 morötter
1 gul lök
2 msk tomatpuré 
3 msk hummerfond
3 dl vatten
2 dl vitt vin
3 dl grädde
2 dl Riven lagrad ost tex präst
Salt 
Vitpeppar
Persilja
2 msk smör 
 
Hacka morötter och lök. Skär fisken i lagom stora kuber.
Stek lök och morötter lätt i smör i en stor gryta.
Häll på vatten, vin och fond.
Tillsätt tomatpurén och sedan kryddor efter egen smak.
Lägg i fisken och häll i grädde och koka upp och puttra i ca 5 min. 
Ta av från plattan och tillsätt osten. Rör om tills den smält helt.
Servera i djupa tallrikar och toppa gärna med extra persilja :)
 

Orange redd fisksoppa

0 Läs mer >>
En av mina favoriträtter :) inspirerad av ett recept från Ica.se men ändrat mycket själv efter smak. Tycker det blir mycket godare med kycklingfärs istället för nötfärs som i originalreceptet. 
 
 
 
Till ca 4-5 personer:
 
500 g kycklingfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
100 g fetaost
2 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl vatten
1 tsk soja
1 msk kycklingfond 
Olivolja 
 
Ställ ugnen på 200 grader. Hacka löken och pressa vitlöken. 
Blanda färsen med lök, vitlök, smulad fetaost, kryddor, vatten, soja och fond till en smet. 
Smörj en ugnsfast form med olivolja.
Bred ut smeten så att den blir ca 2-3 cm tjock. 
Sätt in i ugnen i ca 20 min eller tills den är genomfärdig och innertemperaturen är 72 grader. 
Servera gärna med ett gott mos, vinbärsgelé och sallad. 
Spadet blir jättegott att ringa över moset :) 

Grekisk "kycklingfärs...

1 Läs mer >>
Mumsig potatisgratäng som blir mycket krämig och smakrik :)
 
 
Till ca 4-5 personer:
 
1 kg potatis
5 dl grädde
200 g fårost eller 3 dl vanlig riven ost
20-30 g riven grana padano eller parmesan 
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk olivolja
Svartpeppar
Rosépeppar 
Flingsalt
 
Skala och skiva sedan potatisen antingen för hand eller med matberedare. 
Smörj en stor ugnsfast form med olivolja. 
Varva sedan potatis, båda sorterna med ost, lök och kryddor och salt. Krydda så mycket du själv vill.
Häll över grädden. 
Toppa med ost överst.
Grädda i ugnen i 40-50 min i 200 grader. Tiden varierar beroende på tjocklek och sort av potatisen så smaka gärna och se så gratängen än genommjuk. 
Servera med valfritt tillbehör.
Gott till det mesta :) 
 
 

Krämig potatisgratäng