0 Läs mer >>
En klassisk rätt som jag modifierat själv till bästa smak :) en perfekt "allt-i-ett-rätt".
 
 
Till ca 5 personer:
 
6 stora potatis
1 stor gul lök
500 g sjömansbiff
25 g smör
3 dl vatten
1,5 tärning köttbuljong
1 öl (33 cl)
Salt
Vitpeppar
1 tsk timjan
1 lagerblad
 
Hacka lök och skala och skiva potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Fräs lök och kött smör i några minuter. 
Krydda med salt och vitpeppar.
Häll sedan på vatten och buljongtärning och öl. Låt koka upp och lägg sedan i potatisen och lagerbladet.
Låt puttra i 30-40 min under lock.
Smaka av någon gång under tiden och fyll eventuellt på med lite salt och vitpeppar.
Skala och skär morötterna i slantar.
Lägg i när de återstår ca 15 min av koktiden.
Ta upp lagerbladet när det kokat klart och köttet känns mört. 
Häll över ett par matskedar färsk eller frusen hackad persilja innan servering.
Servera som det är i djupa tallrikar :)
 
 

Sjömansbiff på mitt s...

0 Läs mer >>
Gott laxrecept med ost som är från boken "Fredagsgourmet" från Allt om mat med vissa ändringar.
 
 
 
Till 4 personer:
 
600 g eller 4 portioner laxfile utan skinn
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
3 msk vetemjöl
1 ägg
125 g riven lagrad ost, gärna cheddar eller Västerbotten 
1 msk smör
 
Dela laxen om den inte är i portionsbitar redan. 
Salta, peppra och vänd bitarna runt om i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i riven ost.
Stek laxen i smör i en stekpanna med "släpp-lättbeläggning" ca 2 min på varje sida. 
Vänd och lyft försiktigt så inte paneringen släpper.
Lägg i en ugnssäker form och tillaga den i 200 grader i 5 minuter tills den är genomstekt men inte torr.
Servera med kokt potatis eller mos och en kall sås till :) 

Ostpanerad laxfile

0 Läs mer >>
En uppskattad rätt som jag t.ex bjudit på till nyår då den är lätt att göra till många om man vill :) när rätten börjar få det typiska "ugnsmönstret" som på bilden så är det klart ;)
 
 
 
Till ca 4 personer:
 
1 fläskfilé 
1 tsk lökpulver
2 dl Créme fraiche
1 dl grädde
1 pkt Kvibille ädel 
1/2 dl riven parmesan/parmianno regianno/grana padano 
1/2 msk Kalvfond
1 tsk timjan
1 krm Salt 
2 krm svartpeppar 
2 tsk örtkrydda, 1/2 till krämen och 1 1/2 vid stekningen.
 
Skär fläskfilén i platta bitar, pudra med örtkrydda och lökpulver. 
Stek den ett par minuter på varje sida så den får en stekyta.
Smörj en ugnsform med olivolja och lägg i fläskfilén. 
Ta en medelstor bunke och blanda ner créme fraiche, grädde och ädelost till en kräm. 
Tillsätt den rivna parmesanen, kalvfonden, timjan, peppar, örtkrydda och salt.
Bred över fläskfilén.
Sätt in i ugnen i 20 min i 200 grader.
 
Servera gärna med pommes frites och varma grönsaker eller liknande :)

Fläskfilé med ädelost...